Свобода на словото

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад бе посрещнат с плакати “Хитлер е жив!” при пристигането си в “Кълъмбия Юнивърсити” в Ню Йорк в понеделник. Той се усмихваше дървено, докато университетският президент Лий Болинджър го представяше на студентската аудитория като “дребнав и жесток диктатор.”

Сега пише

30 септември. Интересен материал днес в NYT- какво казват блоговете в Иран за визитата 

Advertisements
6 comments
 1. plamend said:

  Докато беше удобен, не беше диктатор. Както и афганистанците не бяха терористи, когато воюваха срещу Съветския съюз. Американците винаги са търсели бърза изгода без оглед на това какво може да се случи в бъдеще, в това могат да бъдат доста по-дребнави, че и по-жестоки.

  Не че симпатизирам на Ахмадинеджад, който стигна дотам че да отрече Холокоста.

  Хитлер наистина е жив, но първото му име е Джордж.

 2. nellyo said:

  Я гледай! Френската гимназия, либералните ценности…

 3. straborn said:

  Свобода на словото, ама някакви сенатори заплашваха, че щели да спрат парите на Columbia. Може би затова Болинджър се застрахова с толкова дълга изобличителна реч.
  Но по-интересни са самите коментари на Махмуд. “Ние толкова уважаваме жените и затова не искаме да ги товарим с тежка и отговорна работа.” или “Нямаме хомосексуални, като във вашата страна.” На Ахмадинеджад, когато му изнася е с международната общност, а когато не – говори за правата на страната си. А относно фактите? Политиците изопачават реалността, когато им е изгодно.

 4. nellyo said:

  Последното ти изречение надхвърля конкретната ситуация и звучи доста песимистично. Не е задължително да изопачават, а пък не е задължително и да бъдат оставяни да изопачават.

  А с Иран историята продължава така:
  Да изнесе лекция в университета в Техеран, покани президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад държавния глава на САЩ Джордж Буш. Това предаде вчера АП, като се позова на иранската държавна телевизия. “Ако техният президент реши някога да посети Иран, ние ще му разрешим да изнесе реч”, заяви Ахмадинеджад пред камерата, преди да отпътува от Ню Йорк за Латинска Америка. Той говори в Колумбийския университет, чийто ректор Лий Болинджър го представи като “проявил се като дребнав и жесток диктатор”. Междувременно вчера парламентът на Иран официално причисли ЦРУ и армията на САЩ към терористичните организации.

 5. straborn said:

  Изопачават и мислят, че е нормално. Когато беше тук Сорос, говори как популизмът бил част от политиката. (Отрил е топлата вода), Но с меговия ментор Карл Попър достигнали до заключението, че за разлика от рационалистите от 18ти век, които се опитват да обяснят реалността, политиците днес се опитват да я променят или подменят. Ето пример за изкривена реалност: Дж. Буш: “Ирак има оръжия за масово поразяване” и медиите го разпространяваха. Но не беше така. Коалицията от желаещи забърка голяма каша и като си тръгнат в страната ще избухне хаос. При Махмуд изкривяването на реалността е по-крайно и затова е по-очевидно.
  Чудя се дали Буш ще има смелостта да говори в Иран.
  Относно ядрената програма на Иран. Не може ли да се измисли нещо като Евратом за Иран, която да им построи централи и да ги възпре от придобиването на атомно оръжие. Може да е регионална организация под егидата на ООН.

 6. nellyo said:

  Нали трябва Иран да ги допусне, не е никак лесно да се разхождат “строители, които носят мир” из Иран.
  А темата за популизма е тъжна, всичко се размива и столетие и повече след Алеко Константинов чувам възраждащото се “всички са маскари”.
  Не искам да е така, сигурно има доказателства в обратна посока.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: